Старожитності городища Монастирище кінця ХІІ — середини ХІІІ ст. в Любечі - Веремейчик, О.М. (Археологія і давня історія України, 2016)
У статті висвітлені результати дослідження багатошарової археологічної пам'ятки — городища в урочищі Монастирище в Любечі. Археологічні дослідження на городищі розпочаті 2010 р. і тривали протягом 2012—2015 рр. У результаті на території пам'ятки виявлено три хронологічні горизонти. Перший горизонт відноситься до зарубинецької культури. Другий представлений давньоруським часом. В кінці ХІІ — середині ХІІІ ст. тут існували садиби та були зведені фортифікаційні споруди. Третій період датується кінцем XVII—XVIII ст., коли на городищі існував монастир. До періоду ХІІ—ХІІІ ст. відносяться три житлових та шість господарських споруд, переважна більшість яких загинула у середині ХІІІ ст. від пожежі. Усі три житла були покинуті мешканцями напередодні руйнації. Впевнено пов'язати пожежу з якоюсь політичною подією, на наш погляд, неможливо. Це могло відбутися і внаслідок монгольської навали або раніше чи пізніше цієї події.