Роль духовенства у збереженні культурних традицій Чорнобильського Полісся - Крикун, Ю.С. (Археологія і давня історія України, 2016)
Зазначено, що вплив Православної Церкви в Україні здавна був великим: релігійні свята, церковні служби, євхаристія, вінчання, хрещення, поховальні обряди завжди займали особливе місце у житті людини. Головною постаттю, яка виконувала усі ці обрядодії та приймала вагому участь у повсякденні, був священик. У статті досліджується вплив духовенства на різні сфери суспільного життя та ставлення до збереження народних традицій.