Етапи функціонування Малинського замку - Тимошенко, В.І.; Коваленко, С.В. (Археологія і давня історія України, 2016)
Багато питань виникнення міст та їх замків на Київщині та Волині в XVI—XVII cт. залишаються дискусійними й остаточно не вирішеними. До Люблінської унії 1569 р. урбанізаційний процес на Київщині проходив уповільненими темпами. У післяунійний період стався колонізаційний бум, викликаний господарською активністю місцевої еліти. Чимало нових замків засновували на місці порожніх давньоруських городищ, спустошених татарами. Цей процес добре спослідковується на прикладі Малинського замку XVI—XVII cт., що функціонував на місці давньоруського городища VIII—XIII ст.