Методи оцінювання ступеня забруднення важкими металами грунтів при точному землеробстві - Суровцев, І.В.; Бабак, О.В.; Галімова, В.М. (Управляющие системы и машины, 2019)
Створено методи грубого і тонкого оцінювання стану області ґрунту забрудненої важкими металами при точному землеробстві. Для грубого оцінювання розроблена конструкція узагальненого параметра, що враховує всі фактори забруднення. При тонкому оцінюванні ступеня забруднення розроблено принцип побудови математичної моделі об’єкта і кваліметричної шкали.