Королівське надання на Хортицю князю Яремі Вишневецькому 1648 року - Вирський, Д. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
Стаття присвячена акту 1648 р. королівського надання Хортиці князю Яремі Вишневецькому. Згідно з цим документом, терени козацького Запоріжжя опинялися у магнатській власності. Стверджується, що цей акт може бути трактований як черговий яскравий привід для козацько-шляхетського конфлікту.