Совісний суд в Україні кінця ХVIII – першої половини ХІХ століття: структура, судові практики та архівні фонди - Шандра, В. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
У публікації розглядаються совісні суди, що їх запроваджувала Катерина ІІ, коли здійснювала реформу місцевого управління в Російській імперії 1775 р. З’ясовується їхня юрисдикція, штатний розпис при заснуванні та зміни в структурі й повноваженнях у першій половині ХІХ ст., а також географія їхнього поширення. На відміну від інших, совісний суд базувався на нових для російської держави принципах гуманності та недоторканості особистих прав людини, що їх було запозичено з європейського права. Звернено увагу на те, настільки повно прижилися ці ідеї в діяльності совісних судів на українських територіях. Авторські наукові спостереження ілюструє публікація текстів законодавчих актів та діловодних документів про діяльність совісних судів з урахуванням ступеня збереженості їхніх архівних фондів.