Історія досліджень поселення трипільської культури Городськ (Городське) - Відейко, М.М. (Археологія і давня історія України, 2017)
Серед пам'яток трипільської культури однією з достатньо відомих є поселення, розташоване на території с. Городське Житомирської обл., відоме у археологічній літературі під назвою «Городськ». Дослідники у різний час виділяли «городсько-усатовський» етап у розвитку трипільської культури, «городський тип» пам'яток і навіть городську археологічну культуру. Дослідження цієї пам'ятки випали на 1936—1940 рр., які для української археології були часом важливих відкриттів, та, водночас — стали часом драматичних подій. Ці події, а також наступні роки війни, призвели до значних втрат — як серед вчених, так і для подальшої долі здобутих тоді матеріалів. Деякі з них хоча і збереглися, однак і досі чекають на публікацію, введення у повному обсязі в науковий обіг, зберігаючи значну наукову вартість. Важливою складовою у процесі видання результатів давніх досліджень є встановлення та відтворення їх історії, в тому числі і з використанням архівних джерел.