Аналіз методів серіалізації структурованих даних для передачі в протоколах прикладного рівня моделі OSI - Андрущенко, Р.Б.; Зайцев, С.В.; Солдатов, А.Ю. (Математичне моделювання в економіці, 2018)
Мережеве програмне забезпечення є невід’ємною частиною майже будь-якої інформаційної системи – від звичайних веб-сайтів до великих ентерпрайз-систем банків, фінансових організацій, розподілених обчислювальних систем та кластерів і датацентрів. Для того щоб структурні одиниці інформаційної системи могли спілкуватись між собою та розуміти одна одну, необхідно заздалегідь визначити «мову» (тобто, «протокол»), за допомогою якої вони будуть спілкуватись. Більшість сучасного програмного забезпечення використовує структуровані текстові або бінарні формати даних та протоколи, побудовані на базі UPD, TCP та HTTP. У даній роботі проведено аналіз існуючих форматів серіалізації структурованих даних в комп’ютерних мережах, розглянута їх внутрішня будова, виявлено їх особливості та запропоновано можливі способи вдосконалення.