Давньоруські городища, як маркери Наддніпрянського торгового шляху (ділянка «Переяславль—Воїнь») - Прядко, О.О. (Археологія і давня історія України, 2018)
Статтю присвячено локалізації частини Наддніпрянського торгового шляху за розташуванням городищ на переправах через степові річки мікрорегіону. Раніше довести цю версію було не можливо, за браком городищ на цьому шляху. У результаті проведених у 2012—2017 рр. розвідок було виявлено нові раніше не відомі городища у сс. Піщане, Кропивна та Іркліїв. Завдяки цьому вдалось точно позиціонувати місця бродів та переправ, які прикривали ці городища. Вище зазначена мережа городищ у повній кількості функціонувала з середини ХІІ до першої половини ХІІІ ст. цьому свідчать знайдені датуючі матеріали.