Образ сфінкса в декорі скіфського вбрання - Клочко, Л.С. (Археологія і давня історія України, 2018)
У статті йдеться про поширення зображень сфінкса на прикрасах різних категорій — елементах скіфського костюма. Розглянуто схеми та сюжети орнаментів, а також художню своєрідність та семантику окремих образів, до яких належать сфінкс з подвійним і симетрично розгорнутим тулубом. Висловлені припущення про походження мотиву, його символіку, а також — центри виробництва ювелірних витворів із зображенням сфінкса.