Мікроалмази із кімберлітів і розсипні алмази України: їх особливості за даними інфрачервоної спектроскопії - Ільченко, К.О.; Квасниця, В.М.; Таран, М.М. (Українське мінералогічне товариство, 2007)
За даними інфрачервоної спектроскопії виконано порівняння мікроалмазів із декількох алмазоносних провінцій світу (Української, Архангельської та Якутської). Показано спільні ознаки та суттєві відмінності між мікроалмазами з трьох архангельських і однієї якутської кімберлітових трубок та розсипних мікроалмазів з п’яти блоків Українського щита. Виконано аналіз складу та концентрації основних дефектних центрів у вивчених мікроалмазах та алмазах з деяких контрастних між собою родовищ світу (Канада, Південна Африка, Казахстан). Зроблено висновок про можливість існування на кожному блоці Українського щита багатьох генетично різних корінних джерел алмазу. Особливості мікроалмазів у межах кожного з п’яти блоків Українського щита засвідчують, що їх материнські джерела значно відрізнялися за геохімічними параметрами, а кристали мали різну післяростову історію.