Діяльність дибинецького осередку кераміки в українській художній культурі ХІХ— ХХ ст. - Руденко, О.О. (Археологія і давня історія України, 2018)
Статтю присвячено дослідженню діяльності одного з найбільших осередків керамічного промислу Середньої Наддніпрянщини ХІХ — початку ХХ ст. с. Дибинці Богуславського району Київської області у контексті розвитку народних художніх промислів. Висвітлено локальні особливості художньої культури Богуславщини; проведено аналіз художніх засобів декорування керамічних виробів; визначено типологію асортименту продукції за її функціональним призначенням; виокремлено й охарактеризовано п'ять етапів у існуванні дибинецького керамічного промислу; проведено мистецтвознавчий аналіз найбільш показових творів; введено до наукового обігу нові імена місцевих майстрів-керамістів та окреслено місце Дибинецької фаянсової фабрики графів Браницьких в українській художній культурі ХІХ ст.