Онтолого-керована системна оптимізація у контексті прийняття рішень в управлінських задачах - Чаплінський, Ю.П.; Субботіна, О.В. (Штучний інтелект, 2018)
Показана актуальність використання технології системної оптимізації при розв’язанні задач прийняття рішень у проблемних ситуаціях. Описана технологія прийняття рішень для управлінських задач, яка ґрунтується на методології системної оптимізації. Розглянута множина онтологій та контекстні області, що реалізують опис задач прийняття рішень та процес їх розв’язання. Представлено основні характеристики онтологічних складових прийняття рішень за допомогою технології системної оптимізації. Розглянуто використання контексту для реалізації технології системної оптимізації.