До задачі розповсюдження поверхневих хвиль Релея в попередньо напружених тілах з криволінійними границями - Бабич, С.Ю.; Глухов, Ю.П.; Корнієнко, В.Ф. (Доповіді НАН України, 2019)
Стаття присвячена дослідженню закономірностей розповсюдження пружних поверхневих хвиль Релея вздовж плоских і криволінійних границь тіл з початковими (залишковими) напруженнями. В рамках лінеаризованої теорії пружності одержані дисперсійні рівняння для визначення фазових швидкостей поверхневих хвиль Релея. При цьому розглядаються тіла циліндричної форми (нескінченний суцільний циліндр і циліндрична порожнина), а також сфера під дією попереднього всестороннього навантаження. Останні дослідження тісно пов'язані з контактними задачами (для встановлення явищ “резонансного характеру”). Крім цього, такі дослідження мають і самостійне значення. Одержані якісні і кількісні ефекти впливу початкових (залишкових) напружень на характер хвильових процесів. Для даної роботи характерним і загальним є те, що: по-перше, всі основні розглянуті тіла – пружні; по-друге, усі основи (тіла) — попередньо напружені.