Зміна параметрів вітру на території України в період глобальних кліматичних змін - Лялько, В.І.; Єлістратова, Л.О.; Апостолов, О.А.; Ходоровський, А.Я. (Доповіді НАН України, 2019)
Здійснено просторово-часовий аналіз параметрів вітру на території України за період 1945–2015 рр. Для виявлення змін вітрового режиму проведено статистичний аналіз середньомісячних, річних значень швидкості та напрямку вітру. Відмічено зменшення швидкості вітру за останні 70 років, максимальна тенденція спостерігається в зимовий період. Проведено сумісний аналіз динаміки індексу північноатлантичного коливання та середньої швидкості вітру за холодний період. Виявлено, що зменшення швидкості вітру на території України корелює зі збільшенням інтенсивності індексу північноатлантичного коливання.