Прототипи лікарських форм для пролонгованої десорбції антиоксидантів на основі кремнезем-желатинових матриць та екстрактів орхідних - Іванніков, Р.В.; Лагута, І.В.; Ставинська, О.М.; Казакова, О.О.; Буюн, Л.І. (Доповіді НАН України, 2019)
З листя рослин родини орхідних одержано біологічно активні екстракти, досліджено їхні антиоксидантні властивості. З використанням цих екстрактів як біоактивних інгредієнтів отримано желатинові та кремнезем-желатинові плівки з інкорпорованими молекулами антиоксидантів. Вивчено набухання плівок у водному середовищі і десорбцію біоактивних речовин із плівок у воду. Показано, що включення екстрактів в желатинові та кремнезем-желатинові плівки не впливає на властивості цих плівок, тоді як наявність кремнезему зумовлює значне уповільнення набухання плівок та десорбцію з них антиоксидантів. Таким чином, кремнезем-желатинові плівки з інкорпорованими екстрактами орхідних можуть розглядатися як перспективні лікарські форми: компоненти екстрактів є ефективними натуральними антиоксидантами, тоді як кремнезем-желатинові матриці забезпечують їх поступове вивільнення і пролонговану дію.