Прояви самородної міді в осадовому чохлі і корах вивітрювання кристалічного фундаменту Хмільницької площі (Бердичівське підняття) - Довгань, Р.М.; Павлюк, О.В. (Українське мінералогічне товариство, 2007)
Прояви самородної міді в пісках і корах вивітрювання кристалічних порід на Хмільницькій площі Бердичівського підняття, виявлені у 1970–1980-х роках, раніше вважали техногенним. Проте відкриття Жданівського ультрамафітового масиву із рудопроявами самородної міді в корі вивітрювання показало її природний характер. У Жданівському масиві мідь утворює два горизонти, що пов’язані, ймовірно, з лікваційними процесами у ході становлення інтрузії. Самородна мідь різноманітної морфології виявлена в осадових породах над інтрузією, а також на значній відстані від неї. Аналіз абсолютних позначок поверхні знахідок міді вказує на те, що в межах Хмільницької площі існують інші, крім Жданівського, джерела самородної міді. Це підтверджують знахідки міді у корах вивітрювання базитів і скарнів на Куманівецькій і Філіопільській ділянках.