Академічна філософія як «нове просвітництво» для діалогічної цивілізації - Єрмоленко, А.М. (Вісник НАН України, 2019)
Предметом статті є аналіз провідних тенденцій розвитку філософії в Інституті філософії імені Г.С. Сковороди НАН України в контексті парадигмальних змін у світовій філософії та формування діалогічної цивілізації. Висвітлено здобутки науковців Інституту, дослідження яких ще за радянських часів виходили за межі марксистської парадигми, закладаючи підвалини для розвитку філософії в пострадянський період. Показано, що філософія незалежної України і мовно, і концептуально розвивається в річищі світової філософської думки, розбудовуючи концепції демократичної держави та громадянського суспільства і реагуючи на виклики сучасної доби, пов'язані з ситуацією «постправди», моральним релятивізмом та нігілізмом.