Міжгалузеві науково-технічні комплекси в Україні: історія створення, напрямки і результати діяльності (1960–1980-ті рр.) - Звонкова, Г.Л. (Наука та наукознавство, 2015)
Проаналізовано фактори, що вплинули на створення міжгалузевих науково-технічних комплексів (МНТК) в Україні, особливості їх організаційної структури, їхні права і функції. Висвітлено основні напрями діяльності таких крупних МНТК як «Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона» та «Порошкова металургія», а також наведено інформацію про результати діяльності інших МНТК в Україні та їх роль у вирішенні науково-технічних проблем країни. Показано причини зниження ефективності діяльності МНТК.