100 років загальної теорії відносності - Мушкало, Ю.И. (Наука та наукознавство, 2015)
Побудувавши 1905 р. спеціальну теорію відносності як нову фізичну теорію простору-часу, що запровадила нові просторово-часові уявлення (відносність довжини, часу та одночасності), А. Енштейн вирішив поширити її також на неінерціальні системи відліку і побудувати нову теорію гравітації.