Формування в 30-х рр. ХХ ст. в Україні фундаментальних наук та їх застосувань - Храмов, Ю.О.; Звонкова, Г.Л.; Луговський, О.Г. (Наука та наукознавство, 2018)
Процеси формування фундаментальних наук (математики, фізики, хімії, біології, наук про Землю) та їх практичних застосувань показано в статті на тлі соціально-політичних перетворень, що відбувалися в СРСР та Україні в 30-х роках ХХ ст.