Використання моделі складної зони зчеплення при дослідженні крайової тріщини змішаного режиму руйнування в ортотропному тілі - Селіванов, М.Ф.; Чорноіван, Ю.О. (Доповіді НАН України, 2019)
Розглянуто крайову задачу теорії пружності для напівнескінченного ортотропного тіла із крайовою, нормальною до межі тіла, тріщиною. Припускається, що тіло перебуває під дією двовісного навантаження, прикладеного на значній відстані від тріщини. Для дослідження розроблено і використано модель зони зчеплення у вершині тріщини для змішаного режиму руйнування. Закон зчеплення—відриву у розробленій моделі передбачає зв'язаність нормальних і дотичних напружень у потенціальній формі. Побудовано алгоритм розв'язування задачі щодо визначення параметрів граничної рівноваги тріщини. Наведено приклад обчислення граничного навантаження при різних значеннях параметрів задачі.