Системний аналіз функціонування екосистем природоохоронних територій в умовах активізації впливу природно-антропогенних чинників - Попов, М.О.; Альохіна, О.В.; Русин, Б.П.; Кошовий, В.В.; Івантишин, О.Л. (Доповіді НАН України, 2019)
На основі системного підходу розглянуто проблему функціонування екосистем природоохоронних територій в умовах активізації сумісного впливу природних і антропогенних чинників. Показано, що в цих умовах сучасні технології управління не завжди забезпечують належний рівень оцінювання екологічного стану і релевантного реагування на його негативні зміни. Запропоновано підхід до побудови систем оцінювання екологічного стану територій цього класу і розглянуто його інформаційні та методологічні аспекти. Як приклад застосування пропонованого підходу наведена ГІС-орієнтована інформаційно-аналітична система, призначена для реалізації адаптивного управління станом природного середовища біорезервату ЮНЕСКО “Шацький”.