Використання онтологій для розширення можливостей пошуку та навігації в онлайн-версії «Великої української енциклопедії» - Рогушина, Ю.В.; Гришанова, І.Ю. (Проблеми програмування, 2019)
Ціль роботи – аналіз засобів семантичного пошуку у Wiki-ресурсах та розробка напрямків розширення його можливостей на основі використання сучасних засобів керування знаннями. В статті аналізуються переваги, які забезпечує користувачам використання семантичної розмітки в інформаційних ресурсах Web для більш зручного та швидкого доступу до контенту. Розглядаються способи використання онтологій для пошуку та навігації у семантизованих Wiki-ресурсах. Наведено визначення Wiki-онтології, що формалізує відомості щодо структури бази знань інформаційного ресурсу (як звичайного, так і семантизованого), який базується на технології Wiki. Проаналізовано теоретичні засади визначення міри семантичної подібності між поняттями на основі онтологій та таксономій. Запропоновано методи побудови засобів навігації у Wiki-ресурсах, які базуються на знаходженні сторінок, що описують змістовно близькі поняття. Продемонстровано реалізацію запропонованого підходу в онлайн-версії «Великої української енциклопедії» (е-ВУЕ), що забезпечує розширення функціоналу енциклопедичного видання шляхом надання засобів доступу до контенту на семантичному рівні. Обґрунтовано методологічні принципи організації бази знань е-ВУЕ та категоризації її гасел, що забезпечують використання оцінок семантичної близькості між поняттями для пошуку подібних гасел.