Сучасний науковий журнал: українські реалії - Вакаренко, О.Г. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2019)
Застосування новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, реалізація нових вимог до фахових наукових видань, вирішення загальних проблем наукової періодики потребують професійних знань у галузі видавничої справи. Нечисленні співробітники редакцій наукових журналів, розпорошені по академічних установах, зазвичай позбавлені професійного кола спілкування і можливості отримувати нову інформацію, удосконалювати свої знання. Вони мають певний набір навичок для здійснення видання, але не мають кваліфікації для відповідного реагування на нові виклики часу. У статті наведено узагальнену інформацію про основні державні нормативно-правові акти, якими мають послуговуватись у своїй діяльності видавці наукової періодики в Україні. Обговорюються міжнародні стандарти і вимоги до наукової періодики. Реальна інтеграція наукової періодики Академії наук у світове інформаційне поле потребує значного підвищення кваліфікації видавців, що вірогідніше зробити шляхом об'єднання редакцій журналів у професійному видавництві.