Ініціатива Євросоюзу щодо відкритого доступу до наукових публікацій і до цільність її підтримки в НАН України - Діденко, Ю.В. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2019)
Коротко окреслено історію виникнення ініціативи відкритого доступу. Розглянуто негативні та позитивні аспекти його запровадження в Україні. Запропоновано рекомендації для здійснення на рівні НАН України науково-видавничої діяльності на засадах відкритого доступу.