Перспективи імплементації європейського досвіду трансформації системи управління лісовим сектором - Шубалий, О.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Обґрунтовано доцільність урахування практики децентралізації системи управління лісами, яка характерна для більшості країн Центральної і Східної Європи. Наголошено на важливості запозичення досвіду Польщі щодо збереження під контролем держави лісогосподарських підприємств і підвищення централізації фінансових потоків шляхом створення лісогосподарських холдингів. Рекомендовано імплементувати в національну систему лісових відносин європейські вимоги стосовно державної власності на ліси, проведення лісових аукціонів, оренди ділянок лісового фонду та концесії лісів, а також досвід Словаччини і Чехії, де ліси всіх форм власності перебувають у сфері управління аграрного міністерства, а не міністерства екології.