Обоснование геотехнологических и экономических параметров разработки геотермальных ресурсов Украины - Инкин, А.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2019)
Мета роботи. Районування та картування території України за потенційною продуктивністю геотермальних систем теплопостачання будівель та рентабельності їх експлуатації на основі сучасних інвестиційних критеріїв. Методика. Виконані економічні та термогідродинамічні розрахунки за оцінкою потенційної теплопродуктивності та чистої дисконтної вартості (NPV) систем теплопостачання будинків з урахуванням геологічних особливостей території України. Оцінка ефективності використання геоциркуляційних систем (ГЦС) виконана з урахуванням відкачування води на земну поверхню, вилучення тепла та повторного закачування охолодженої води в резервуар. Результати. Визначені параметри водоносних горизонтів розташованих у межах Закарпатського прогину, Волино-Подільської плити, Дніпровсько-Донецької та Причорноморської западини які характеризуються підвищеним значеннями геотермального градієнта та є перспективними для освоєння термальних вод. Зокрема, виконана оцінка діапазону глибин відбору та очікуваного дебіту термальних вод. Ці данні використовувались для створення карт потенційної теплопродуктивності ГЦС на території України. Наукова новизна. На основі встановлення теплопродуктивності ГЦС була виконана економічна оцінка рентабельності їх експлуатації з використанням параметру NPV в якості основного критерію. Використання ГЦС дозволяє збільшити роль геотермальних ресурсів в енергетичному балансі деяких регіонів, оскільки ці системи дозволяють відбирати тепло від нагрітих водоносних гірських порід. Практична значимість. Створені карти дозволяють визначити найбільш перспективні території для інвесторів з точки зору геотехнічної та гідрогеологічної можливості розташування геотермальних систем. Максимальна ефективність ГЦС очікується у північному Криму та Причорноморському регіоні (20 – 30 Гкал/добу на глибині 1,5 км при дебіті 500 м³/добу та 120 – 180 Гкал/добу на глибині 3 км при дебіті 1500 м³/добу). Параметр NPV досягає позитивних значень 0,5 – 1 млн євро навіть у районах із середнім тепловим потоком (≈ 60 мВт/м) та дебітом свердловини 200 м ³/добу.