Вплив атомно-кристалічних характеристик на процеси синтезу фосфатних зв’язувальних компонентів - Кеуш, Д.В.; Лютий, Р.В. (Металл и литье Украины, 2015)
Наведено літературні дані та розрахунки авторів щодо визначення атомно-кристалічних характеристик фосфатів різних металів. Показано, що за рівнем цих характеристик фосфати кремнію, цирконію, натрію, калію і кальцію теоретично мають бути наділені високою зв’язувальною здатністю, не нижчою за відомі фосфати заліза, хрому,алюмінію, магнію. Також розрахунками підтверджено, що пірофосфати даних елементів мають міцнішу структуру, ніж ортофосфати. Для синтезу пірофосфатів необхідне нагрівання понад 200 °С. Отримано принципово нові неорганічні зв’язувальні компоненти для стрижневих сумішей.