Значення земель лісогосподарського призначення в Україні: аналіз проблем використання - Боцула, О.І. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Обґрунтовано місце та особливий правовий режим земель лісогосподарського призначення серед інших їх категорій. Визначено особливості виділення цих земель в окрему категорію, а саме: проростання на їх території лісової рослинності, ведення лісового господарства, у тому числі шляхом здійснення відтворення лісів, підвищення їх продуктивності, якісного складу і збереження біорізноманіття. На основі аналізу чинного законодавства встановлено необхідність виключення земель з поняття лісу з юридичного погляду з метою чіткого правового врегулювання цих категорій. Вказано на несформованість законодавчих засад надання у власність чи користування лісу як природного комплексу, а лише земельної лісової ділянки, що може свідчити про неможливість їх відокремлення. Запропоновано методологію оцінки природних ресурсів, яка базується на вимірюванні вартості елементів національного багатства з позицій їх корисності.