Потенціал формування та реалізації місцевої екологічної політики в умовах децентралізації влади в Україні - Патока, І.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2017)
Досліджено питання формування механізмів екологічної політики на рівні місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади в Україні. Підкреслено, що метою такої політики органів місцевої влади має бути визначення стратегічних напрямів розвитку територій з оптимальним використанням природних ресурсів в умовах збереження довкілля. Акцентовано увагу, що розв’язання екологічних проблем на місцевому рівні потребує наукової підтримки, передусім в аспекті ресурсо- та енергозбереження й створення інформаційних систем для проведення екологічного моніторингу території. Доведено, що для практичного втілення дієвих економічних механізмів формування місцевої екологічної політики України в умовах децентралізації влади доцільне оптимальне поєднання економічно ефективних заходів щодо розвитку економічної діяльності громади. Наголошено на необхідності ширшого впровадження досвіду такого важливого інструменту європейської екологічної політики самоврядного рівня, як місцеві екологічні програми (МЕП).