Економічний механізм екологічного регулювання рекультивації порушених земель - Буца, О.В.; Умєров, М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Розглянуто проблеми порушених гірничими роботами земель. Здійснено аналіз літературних джерел, в яких досліджуються питання відновлення техногенно порушених територій. Вивчено досвід використання економічних інструментів екологічної політики регулювання їх відтворення. Установлено, що єдиним джерелом фінансування природоохоронних заходів є державний бюджет, тому роботи з реабілітації територій у гірничопромислових регіонах виконуються не в повному обсязі. Обґрунтовано, що через високу вартість реабілітаційних заходів загострилася проблема їх фінансування і створення відповідного економічного механізму. Головним напрямом удосконалення економічного механізму фінансування визначено перегляд нормативів та методичної бази, які стосуються екологічної реабілітації територій, і, зокрема, виявлення збитків, пов’язаних з негативним впливом на довкілля, а також посилення ролі штрафних санкцій, розширення бази оподаткування, створення цільових фондів та пошук фінансових джерел їх формування.