Екологічне миробудівництво як механізм сталого розвитку в умовах особливого періоду - Жарова, Л.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Розкрито значення термінів миробудівництва і трансформації конфлікту та їх використання в українській практиці. Досліджено історію виникнення і досвід поширення цих понять. Визначено різницю між розв’язанням і трансформацією конфлікту та ефективність імплементації цих різних підходів. Обґрунтовано ймовірність трактування особливого періоду, що є законодавчо закріпленим терміном, як періоду трансформації конфлікту в частині соціально-економічних та інституційно-політичних дій. Розглянуто можливість і доцільність застосування екологічного миробудівництва на тлі соціально-економічного відродження непідконтрольних і тимчасово окупованих територій. Досліджено міжнародний досвід трансформації конфлікту на основі розглянутих методик.