Пріоритети державної підтримки проектів розвитку територіального водно-господарського комплексу - Мандзик, В.М. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2016)
Розроблено ієрархізовану структуру пріоритетів державної підтримки проектів розвитку територіального водно-господарського комплексу. Визначено основні напрями їх реалізації залежно від сфери водокористування. Конкретизовано завдання розвитку для кожного ієрархічного рівня системи управління водними ресурсами, що особливо актуально в контексті проведення реформи децентралізації влади в Україні. Доведено, що перспективним та недостатньо використаним механізмом реалізації запропонованих пріоритетів розвитку водного господарства є державно-приватне партнерство (ДПП). Зарубіжний досвід свідчить, що саме за допомогою цього механізму можна залучити значні інвестиційні ресурси у проекти розвитку територіальних водно-господарських комплексів. Співпраця на основі державно-приватного партнерства сприятиме вирішенню низки проблем, що виникають під час виконання інфраструктурних проектів у сфері водозабезпечення, зокрема низького рівня освоєння та нецільового використання коштів, передбачених у загальнодержавних програмах розвитку водного господарства. Проаналізовано напрями вдосконалення законодавчого й нормативно-правового регулювання водокористування з урахуванням вимог водоохоронних директив Європейського Союзу в контексті формування національної водної політики. Доведено, що імплементація сучасних фінансово-економічних форм та методів регулювання використання водних об’єктів, зокрема концесії, та їх раціональне поєднання з адміністративними важелями дасть змогу підвищити ефективність системи управління водними ресурсами.