Біологічні особливості строкатого ясеневого лубоїда Hylesinus varius (F.) (H. fraxini Panz.) у Харківській області - Новак, Л.В.; Мєшкова, В.Л.; Гамаюнова, С.Г. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
У Харківській області строкатий ясеновий лубоїд Hylesinus varius (F.) (H. fraxini Panz.) розмножується у відрізках гілок, стовбурів і пнях, а додаткове живлення й зимівлю здійснює в живих деревах. У ходах виявлено паразитоїдів (Braconidae), Thanasimus formicarius L. (Cleridae) і Nemosoma sp. (Trogossitidae). Середня довжина маточних ходів строкатого ясенового лубоїда становить 37 мм, щільність поселення – 2,6 родин/ дм2, продукція – 28,4 шт./ дм2, енергія розмноження – 5,6 разу. Установлені строки льоту імаго, розвитку личинок, характер пошкоджень.