Скарб кола Мартинівки з Правих Солонців Херсонської області - Ганощенко, В.В.; Володарець-Урбанович, Я.В. (Археологія і давня історія України, 2019)
Статтю присвячено знахідці прикрас доби раннього середньовіччя у степовій смузі України, що були виявлені 2017 р. поблизу Правих Солонців Херсонської обл. Визначено їхнє місце і дату серед старожитностей цього часу, висунено можливі варіанти пояснення появи такого комплексу на далекій периферії основного регіону поширення таких речей.