Основні напрями моніторингу стану популяцій основних видів мисливської фауни - Шейгас, І.М.; Гудзь, М.І. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Для визначення стану популяцій диких мисливських тварин і забезпечення перспектив розвитку популяцій необхідно виконати тривалі спостереження (моніторинг) за їх станом та провести аналіз зібраних характеристик. Слід розробити та затвердити відповідний нормативний документ.