Шлях довжиною у сто років - Бєсов, Л.М.; Звонкова, Г.Л. (Питання історії науки і техніки, 2018)
Висвітлено історичний шлях розвитку головної наукової установи України, як соціального інституту держави. Показано принципи формування та взаємодії академічної установи з державою у вирішенні проблем науково-технологічного та соціального розвитку суспільства. Показано, як кризовий стан в соціально-економічній і політичній сферах вплинув на статус академічної науки України.