Сприйняття еволюційної теорії Ч. Дарвіна в Україні (друга половина XIX ст.) - Пилипчук, О.Я. (Питання історії науки і техніки, 2018)
У статті висвітлюється процес сприйняття еволюційної теорії на теренах України у другій половині XIX ст. Аналіз оригінальних робіт вчених-біологів в Росії другої половини XIX ст. і відповідної історіографічної та архівної літератури свідчить, що вони жваво відгукнулися на вихід у світ книги Ч. Дарвіна «Походження видів» (1859) і вже на початку 60-х років XIX ст. в рефератах, статтях і виступах окремих вчених стали викладатися і оцінюватися положення нового вчення.