Київська фортифікація - Новікова-Вигран, О.С. (Питання історії науки і техніки, 2018)
Зведення та функціонування фортифікаційних споруд Києва нерозривно пов'язані з історією самого міста, що налічує понад півтори тисячі років. Київ завжди був ласим шматком для загарбників всіх мастей, а значить питання його захисту було, без перебільшення, питанням життя і смерті, як для його жителів, так і для правителів. Розпочавшись зі створення «Змієвих валів» система фортифікаційних споруд розвивалася та вдосконалювалася. Темпи розвитку безпосередньо були пов'язані з геополітичними процесами в самій державі, а також з глобальними процесами технологічного і наукового прогресу. Фортифікація Києва унікальна, в першу чергу тим, що вона включає в себе практично всі системи оборони, які визначаються сучасною наукою.