Краєзнавчий музей в житті та діяльності академіка ВУАН М.В. Павлової (Гортинської) - Дефорж, Г.В. (Питання історії науки і техніки, 2018)
Стаття присвячена висвітленню життя та діяльності видатного українського вченого, палеозоолога, академіка ВУАН М.В. Павлової у галузі музеології, зокрема у сфері розвитку краєзнавчого руху. У статті дана періодизація життя та діяльності М.В. Павлової, здійснено аналіз її основних праць з музеєзнавства. Вчена займалася проблемами збереження музейних експонатів, розвивала палеозоологічну освіту та популяризувала палеонтологічні знання.