Розбудова базису територіально-економічного поділу регіонів України, заснованого на системі NUTS - Гребенюк, О.В.; Кузьменко, Р.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2015)
Визначено та розкрито розбіжність теоретичних підходів до розподілу територіальних виробничо-господарських комплексів в Україні та ЄС. Здійснено порівняльний економіко-статистичний і структурно-функціональний аналіз структурно-динамічних параметрів та характеристик територіальних систем України (розмежованих відповідно до вимог NUTS за п’ятьма рівнями регіонального управління). За його результатами обґрунтовано доцільність створення двох нових форм організації виробничо-господарської та міжрегіональної взаємодії, тобто двох класів кластерних округів каскадів регіональних промислових комплексів (бінарної та масштабної інваріантної спрямованості). Розвинуто базові принципи регіонального розвитку та вдосконалено усталену систему класифікації територій і регіональних соціально-економічних систем на засадах реалізації використовуваної наразі в країнах ЄС концепції NUTS.