Обґрунтування принципів відбору модельних дерев для встановлення сортиментно-ґатункової структури деревостанів - Любчич, М.В.; Букша, І.Ф.; Пастернак, В.П. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Розглядається один із методів установлення сортиментно-ґатункової структури деревостанів при таксації лісосік. На прикладі лісосіки суцільної санітарної рубки показано принципи підбору модельних дерев. Установлено можливості оптимізації планового виходу сортиментів і збільшення надходжень коштів від реалізації деревини у круглому вигляді.