Методологічні аспекти інституціонального забезпечення сталого розвитку територій у контексті процесу децентралізації - Шарий, Г.І.; Обиход, Г.О.; Дубіщев, В.П. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2019)
Визначено напрями інституціоналізації виконавчої влади, розвитку територій відповідно до вимог інституціоналізму, цілей сталого розвитку та їх ролі в адміністративно-територіальній реформі. Доведено, що єдиним дієвим інституціональним комплексом суспільства є інституціональна матриця – стійка тріада базових елементів – макроінститутів, що інтегрують і стабілізують суспільство, а саме економіки, політики і культури. Наголошено, що модернізація системи інститутів державного управління, делегування повноважень на рівень об’єднаних територіальних громад повинні формувати стійку систему сталого розвитку території та безпечне соціо-еколого-економічне середовище.