Ментальний комплекс малоросійства в українській культурі: дискурс Євгена Маланюка - Баган, О. (Слово і Час, 2018)
У статті досліджено проблему малоросійства як психологічного комплексу української нації. Проаналізовано дотичні думки Є. Маланюка, викладені в його культурологічних есеях “Три літа”, “Творчість і національність”, “Гоголь-Ґоґоль”, “До проблеми культурного процесу”, “Єдинонеділимство”. Роз'яснено зміст таких націософських понять, як “енківщина”, “хлєстаковщина”, “національний гермафродитизм”, “механічність і декоративність культури”. Розглянуто тему взаємозв'язків між українською та російською літературами, цивілізаційних суперечностей між ними.