Інфляція та її вплив на економіку України - Бившев, Р.О.; Листопадов, А.О. (Вісник економічної науки України, 2019)
У статті проведено аналіз причинно-наслідкових зв'язків динаміки інфляційних процесів в Україні із застосуванням інструментів антиінфляційної політики. Визначено основні причини інфляційних процесів в Україні. Запропоновано основні напрями вдосконалення антиінфляційної політики в Україні, головними серед яких є: розробка комплексних державних програм розвитку галузей економіки, які сприяють створенню конкурентного, наукомісткого та високо-технологічного виробництва, особливо в агропромисловому комплексі та ІТ-індустрії; удосконалення монетарної політики Національного банку України, яка повинна полягати у кредитуванні ефективного виробництва в пріоритетних секторах економіки; застосування інструменту продуктивної емісії, яка через кредитний канал сприяє зростанню виробництв, імпортозаміщень, насиченню внутрішніх ринків вітчизняними товарами, зростанню зайнятості та заробітної платні; стабілізація валютного ринку через реформи валютного, банківського та монетарного регулювання, які направлені на збалансованість розвитку валютного ринку, підтримку розвитку експортоорієнтованих виробництв з високою доданою вартістю та створення позитивних стимулів для заведення в країну валютної виручки експортерів.