Глобалізаційні виклики економіки України: діагностування стану інвестиційного клімату як рушійної сили в контексті економічних тенденцій сьогодення - Вакулич, М.М. (Вісник економічної науки України, 2019)
Глобалізація, яка стала однією з визначальних характеристик світової економіки ХХІ століття, поставила перед урядами держав проблему пошуку нових форм і методів адаптації національного економічного та політико-правового середовища до сучасних вимог здійснення міжнародних економічних відносин. Швидкі зміни факторів, які визначають конкурентоспроможність на світових ринках, динамічний розвиток глобального середовища, змушують уряди при формуванні умов економічного зростання активніше звертатися до проблем забезпечення національної конкурентоспроможності у глобальному масштабі. Нагальною є потреба управління інвестиційним кліматом в економіці України, який забезпечує економічний розвиток, з урахуванням соціальних та екологічних інтересів суспільства. Однак процес управління ускладнюється в зв’язку з відсутністю чіткого розуміння його сутності. Розвиток світової фінансової кризи призвів до формування несприятливих умов господарювання та значного скорочення інвестиційної діяльності. Визначення та ранжування складових, які впливають на формування інвестиційного клімату, має велике економічне значення, оскільки необхідно спочатку правильно оцінити умови, за яких відбуваються інвестиційні процеси, а потім здійснювати пошук найбільш привабливого об’єкту інвестування. У статті розглядається роль інвестиційного клімату у розвитку економіки з метою залучення закордонних інвестицій. Аналізуються складові, що впливають на формування інвестиційного клімату. Визначені напрями покращення інвестиційного клімату держави. Основною метою інвестиційної політики країни у майбутньому має стати створення оптимальних умов для вкладання власних та позикових фінансових й інших ресурсів, що забезпечують зростання доходів на вкладений капітал для розширення економічної діяльності підприємства, створення кращих умов для перемоги в конкурентній боротьбі. Проблема досягнення стійкого зростання економіки України вимагає активізації інноваційно-інвестиційних процесів, переорієнтації з поточного управління і регулювання на довгострокове стратегічне планування.