Суспільне здоров’я, якість життя і споживання енергоресурсів по областях України - Череватський, Д.Ю. (Вісник економічної науки України, 2019)
З використанням методів математичного аналізу за п'ятьма показниками, серед яких питоме споживання первинних енергоресурсів, питомий випуск валового регіонального продукту, втрачені внаслідок передчасної смерті роки потенційної життя, частка промисловості в споживанні палива, кількість населення, виконано поділ областей України на п'ять кластерів. Як критерій якості життя використано показник втрачених років потенційної життя: чим менше його значення, тим рівень якості життя вище. Обсяг валового регіонального продукту запропоновано обчислювати в «Біг Маках», за аналогією з методом, запропонованим журналом «The Economist» для перерахунку національних показників за паритетом купівельної спроможності. Встановлено, що області, які входять до третього кластеру, Дніпропетровська і Донецька, з найбільшим споживанням первинних енергоресурсів на людину, і сім областей із другого кластера, що відрізняються невеликою витратою енергоресурсів, мають статистично незначну відмінність у кількості втрачених років потенційної життя, які є найбільшими за вибіркою. Виявлену особливість можна пояснити тим, що області з другого кластера споживають недостатню кількість первинних енергетичних ресурсів, а області з третього кластера знаходяться під негативним екологічним впливом і, до того ж, змушені витрачати переважну кількість енергетичних ресурсів на підтримку потужного індустріального сектору. Так, у 2011 р. економічна діяльність Дніпропетровської області призвела до утворення 62% відходів від загальнонаціонального обсягу, частка Донецької області становила 14%. Частка промисловості у споживанні паливних ресурсів по Донецькій області за статистичними даними становить 98%. Отримані результати свідчать про істотний вплив енергоспоживання на показники громадського здоров’я та якість життя населення областей України. Вплив номенклатури енергоносіїв, кількості і складу отриманих у результаті економічної діяльності відходів вимагають детального вивчення в контексті встановлення рівня життя населення.