Пошкодження одно – трирічних соснових культур великим сосновим довгоносиком і коренежилами - Соколова, І.М. (Український ордена "Знак Пошани" НДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького Держкомлісгоспу та НАН України, 2008)
Досліджено роль великого соснового довгоносика і коренежилів у пошкодженні та відпаді 1 – 3-річних незімкнених соснових культур, створених на зрубах у Харківській області. Рівень пошкодження саджанців сосни у культурах протягом перших трьох років збільшується, а відпад зменшується. Незалежно від напрямку рядів лісових культур, рівень ушкодження саджанців коренежилами і великим сосновим довгоносиком збільшується у центрі ділянки лісових культур і у міру наближення до сусідньої ділянки незімкнених лісових культур.