Передумови запровадження контролю віртуальних валют (криптовалют) в Україні - Мамонова, А.В. (Вісник економічної науки України, 2019)
Спостерігаючи стрімке піднесення та активне використання віртуальних валют, що не у кожній країні світу, регулятивні органи задаються питанням, стосовно можливості контролю та регулювання операції із нею. Тож, у статті розкрито підходи до визначення економічної сутності віртуальної валюти та проаналізовано їх правове регулювання й операції з ними у світі та в Україні. Відображено статус та офіційне ставлення регулятивних органів різних країн, закріплення в законодавстві та оподаткування віртуальних валют. Останніми роками в більшості провідних держав світу відбулись значні зміни у ставленні до криптовалют: від «незаконного платіжного засобу» до «перспективного фінансового інструменту». Зростання інтересу урядових осіб до прогресивно розвиваючої інновації спричинив збільшення напливу нових учасників (як окремих людей, так і установ), які активно користуються віртуальними валютами. Так, криптовалюти спричиняли велику стурбованість стосовно ризиків, які вони можуть принести ще з часу появи першої цифрової валюти – Bitcoin. Протягом певного періоду криптовалютні біржі обережно нарощували зацікавленість до андерайтингу, щоб забезпечити безпечний процес обміну та купівлі криптовалют, знижуючи випадки крадіжок. Віртуальні валюти містять великий обсяг капіталізації у виразі фіатних валют, але невпорядкованість та навіть нестабільний стан криптовалют, а також відсутність історичних даних про збитки, ускладнюють процес контролю їх обігу. Однак, зважаючи на інтерес, популярність та увагу засобів масової інформації, багато хто, включаючи юристів, політологів, економістів, намагаються зрозуміти основи технології та її наслідки для політиків та інших підрозділів. Розробка технології blockchain, на якій базуються криптовалюти була впроваджена у сферах, які традиційно піддаються широкому регулюванню, наприклад, залученню капіталу та передачі грошей. Політики та інші урядовці часто намагаються застосовувати закони, розроблені десятиліттями для зовсім новітніх технологій. США в кожному штаті окремо має різне визначення та підходи до операцій з криптовалютою. Подібне становище спостерігається і на міжнародній арені, де одні країни прагнули сприяти зростанню технології, а інші прагнули усунути технологію зі своєї юрисдикції. Тож, правова сфера законодавства потребує поглибленого дослідження й аналізу стосовно операцій з віртуальними валютами, розробки та впровадження нового механізму перевірки обмінних курсів криптовалют, який має схожість із уже існуючими для традиційних фінансових процесів.